Κουζίνα

Διατροφή ασθενών

Το Τμήμα Διατροφής του ΩΚΚ έχει ως κύριο σκοπό τη σωστή διατροφή των καρδιοπαθών και καρδιοχειρουργημένων ασθενών, ενηλίκων και παιδιών, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, με βάση την κλινική τους κατάσταση. Για το ισορροπημένο διαιτολόγιο τους και για την αποφυγή λοιμώξεων απαγορεύεται η προσφορά τροφίμων από τους οικείους του αρρώστου.

Η διαιτολόγος ενημερώνεται για την πορεία της νόσου του ασθενή και σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε συμφωνία με τον θεράποντα γιατρό, τροποποιεί το διαιτολόγιο.

Στους καρδιοπαθείς ασθενείς, το διαιτολόγιό τους είναι χαμηλό σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και στηρίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Προσοχή δίνεται και στο προσλαμβανόμενο Κάλιο. Στους ασθενείς με διαβήτη ή νεφροπάθεια ή ουρικό οξύ ή ευεραίσθητο έντερο κ.λπ., χορηγείται το αντίστοιχο διαιτολόγιο, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό. Ομως, όλα τα διαιτολόγια τροποποιούνται και συνδυάζονται ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Στους καρδιοχειρουργημένους ασθενείς, το διαιτολόγιό τους είναι αυξημένων θερμίδων 2.500 kcal και πρωτεϊνών (1,5 – 2 g/Kg σωματικού βάρους) και τα λιπαρά (35% των θερμίδων) που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα (ελαιόλαδο). Το περιεχόμενο Νάτριο είναι μειωμένο στην περίπτωση βαλβιδοπλαστικής επέμβασης. Το διαιτολόγιο αυτών των ασθενών εξελίσσεται σταδιακά μέχρι να γίνει ελεύθερο. Μετά την αποσωλήνωσή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακολουθούν υβριδική δίαιτα και κατόπιν γρήγορα εντός μίας ή δύο ημερών, ανάλογα με την κατάστασή τους, ελεύθερη δίαιτα. Αν ο ασθενής είναι διαβητικός ή νεφροπαθής, ακολουθεί το ειδικό διαιτόλογιό του.

Στην Κουζίνα του ΩΚΚ εφαρμόζεται το Κεντρικό Σύστημα Διανομής για την παροχή των γευμάτων στους ασθενείς. Τα γεύματα όλων των ενηλίκων ασθενών είναι τρία κύρια (πρωϊνό, γεύμα, δείπνο) και δύο ενδιάμεσα (δεκατιανό – απογευματινό). Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών υπάρχει ένα ακόμα μικρό γεύμα το οποίο ονομάζεται «προ ύπνου». Αυτό δίνεται ειδικά στους διαβητικούς (ινσουλινοεξαρτόμενους), ώστε ν’ αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία στον ύπνο τους. Τα γεύματα των μωρών ή παιδιών εξαρτώνται από την ηλικία τους. Ειδικά τα μωρά σιτίζονται με ειδικές κρέμες και σε ώρες διαφορετικές των άλλων ασθενών.

Εκτός του φαγητού, υπάρχουν και τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε θερμίδες ή πρωτεϊνες, τα οποία παρέχονται σε ασθενείς με πρόβλημα θρέψης (υποθρεψία, χαμηλή αλβουμίνη μετά τη χειρουργική επέμβαση ή άρνηση σίτισης). Σε άλλες περιπτώσεις, όπου παρατηρείται πρόβλημα σίτισης, τότε οι γιατροί παρέχουν εντερική σίτιση, ή κι αν χρειαστεί γίνεται σίτιση μέσω γαστροστομίας.

Στους εξερχόμενους του ΩΚΚ ασθενείς χορηγούνται έντυπα με διατροφικές συμβουλές με φροντίδα των Τμημάτων ή της Νοσηλεύτριας Επικοινωνίας κάθε Τμήματος.

Η διαιτολόγος, παρέχει ειδικές διατροφικές συμβουλές, κατόπιν πρόσκλησης αυτής απ’ τον θεράποντα γιατρό του ασθενή και αφού πρώτα ενημερωθεί από τον ιατρικό του φάκελο για την πορεία της νόσου.