Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων

Τηλέφωνα επικοινωνίας
Διευθυντής: Ιωάννης Παπαγιάννης
Αναπληρώτρια Διευθύντρια: Σωτηρία Αποστολοπούλου
Επιμελητής Α΄: Αλέξανδρος Τσούτσινος
 Επιμελητές Β΄: Γεώργιος Βαγενάκης
Τάνια Κουρτίδου
Συνεργάτης ιατρός: Σπυρίδων Ράμμος
Νοσηλεύτρια Eπικοινωνίας: Αγγελική Μούτσου
Γραμματεία Τμήματος: 210 94 93 865
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 94 93 000
Fax: 210 94 93 853
Ηλεκτρονική διεύθυνση Γραμματείας: vlahouli@ocsc.gr

 

Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων διαγνωστικών υπηρεσιών τόσο για εξωτερικούς όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς που εκτός από τη βασική κλινική εξέταση και εκτέλεση ηλεκτροκαρδιογραφήματος – ανάλογα με τις ενδείξεις – μπορεί να επεκταθεί σε υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο (έγχρωμο triplex καρδιάς), αξονική τομογραφία θώρακος – καρδιάς – αγγείων, triplex αγγείων, Holter ρυθμού και πιέσεως, δοκιμασία κοπώσεως, εργοσπειρομετρία, δοκιμασία ανακλήσεως (tilt test) και καρδιακός καθετηριασμός, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, οριστική θεραπεία των αρρυθμιών με κατάλυση του κέντρου, βηματοδότητη, τοποθέτηση απινιδωτή κλπ.

Ανάλογα με τη διάγνωση και την κλινική κατάσταση του ασθενούς, η θεραπεία του γίνεται σε εξωτερική βάση ή εντός του νοσοκομείου κατόπιν εισαγωγής του. Θεραπευτικές υπηρεσίες προσφέρονται σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες από την εμβρυϊκή έως και την ενήλικη ζωή, καθώς επίσης και σε νεογνά, βρέφη και παιδιά με επίκτητες καρδιοπάθειες. Η θεραπεία είναι είτε φαρμακευτική είτε επεμβατική στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο – με βάση πάντα τα νεώτερα διεθνή δεδομένα – και στην περίπτωση αρκετών συγγενών καρδιοπαθειών χειρουργική σε συνεργασία με το αντίστοιχο χειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου μας. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων που το καθιστά πρωτοπόρο στη αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών στην εμβρυϊκή, βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών σε όλες τις ηλικίες είναι ότι μπορεί να παρέχει διαγνωστικές υπηρεσίες με άμεση δυνατότητα και θεραπευτικής αντιμετώπισης στον ίδιο χώρο. Στη διάθεση των μικρών ασθενών βρίσκεται η Μονάδα Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων η οποία διαθέτει 4 κλίνες.

Ένα μεγάλο ποσοστό των καθετηριασμών που πραγματοποιείται από τους ιατρούς του Τμήματος κατά τα χρόνια της λειτουργίας του είναι επεμβατικοί, δηλαδή καθετηριασμοί που όχι μόνο διαγιγνώσκουν αλλά και θεραπεύουν κάποια συγγενή πάθηση της καρδιάς. Οι καθετηριασμοί αυτοί περιλαμβάνουν σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος η μεσοκολπικής επικοινωνίας με «ομπρέλλα», σύγκλειση ανοικτού αρτηριακού πόρου, βαλβιδοπλαστική, δηλαδή διάνοιξη σε στένωση της πνευμονικής η της αορτικής βαλβίδας, διαφραγματοστομία μεσοκολπικού διαφράγματος , αγγειοπλαστική σε στένωση ισθμού της αορτής η των πνευμονικών αρτηριών, η τοποθέτηση ναρθήκων (stents) στον ισθμό της αορτής η σε στένωση των περιφερικών πνευμονικών αρτηριών.

Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων από την ίδρυσή του στάθηκε πρωτοπόρο στην επεμβατική παιδοκαρδιολογία εισάγοντας καινούργιες θεραπευτικές τεχνικές και είναι το μόνο μη ιδιωτικό τμήμα στη χώρα που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες επεμβατικών καθετηριασμών με καρδιοχειρουργική κάλυψη. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί και υβριδικές επεμβατικές τεχνικές με παράλληλη συνεργασία των επεμβατικών παιδοκαρδιολόγων και παιδοκαρδοχειρουργών για επεμβατικές πράξεις κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων ώστε να ελαττωθεί ο διεγχειρητικός κίνδυνος όπως επίσης και ο χρόνος συγκεκριμένων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Οι παιδιατρικοί ασθενείς με αρρυθμίες ή και γενικά με προβλήματα ρυθμού της καρδιάς χρειάζεται να αντιμετωπισθούν από ειδικούς παιδοκαρδιολόγους. Στο νοσοκομείο μας υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς τους ασθενείς μια και οι παιδοκαρδιολόγοι του ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπιση παιδιών αλλά και ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες που παρουσιάζουν αρρυθμίες. Είναι έτσι εφικτή όχι μόνο η φαρμακευτική αντιμετώπιση των διαταραχών του ρυθμού, αλλά και η πραγματοποίηση ηλεκτροφυσιολογικών μελετών, επεμβάσεις ablation, τοποθέτηση και παρακολούθηση βηματοδοτών ή απινιδιστών.

Διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους παιδοκαρδιολόγους και σε συγκεκριμένες παθήσεις. Επίσης πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών καθετηριασμών, σύμφωνα πάντα με συγκεκριμένες ενδείξεις.

Το εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα είναι μια εξειδικευμένη υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος του εμβρύου. Η μελέτη πραγματοποιείται κατά προτίμηση την 20η με 24η εβδομάδα της κύησης, συνήθως όταν υπάρχει ένδειξη και κατόπιν σύστασης από το γυναικολόγο – μαιευτήρα που παρακολουθεί την εγκυμονούσα. Το παιδοκαρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τομέα της εμβρυϊκής υπερηχοκαρδιογραφίας, πραγματοποιούνται δε περίπου 900 – 1000 εμβρυϊκές μελέτες το χρόνο, με υψηλό ποσοστό ακριβείας στη διάγνωση που κυμαίνεται στο 90-95%.

Το Tμήμα είναι ένα από τα λίγα κέντρα της χώρας που παρακολουθεί μεγάλο αριθμό ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες (ασθενείς που έχουν γεννηθεί με πρόβλημα καρδιάς και έχουν περάσει το 18ο έτος της ηλικίας τους) οι οποίοι είτε έχουν διαγνωσθεί στην παιδική ηλικία με συγγενή καρδιοπάθεια ή έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα κατά την ενήλική τους ζωή. Σ’ αυτούς τους ασθενείς το νοσοκομείο μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σύγχρονες διαγνωστικές καθώς επίσης και θεραπευτικές υπηρεσίες από ειδική ομάδα καρδιολόγων συγγενών καρδιοπαθειών που έχουν εξειδικευθεί στο αντικείμενο, προσφέρει δε συνέχεια στην αντιμετώπισή τους λόγω συνεργασίας μέσα σ’ αυτή την ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων είναι ένα από τα λίγα κέντρα της χώρας που παρακολουθεί μεγάλο αριθμό ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες, καλύπτοντας το 50% του συνολικού όγκου εργασίας στην Ελλάδα (δηλαδή ασθενείς που έχουν γεννηθεί με πρόβλημα καρδιάς και έχουν περάσει το 18ο έτος της ηλικίας τους) οι οποίοι είτε έχουν διαγνωσθεί στην παιδική ηλικία με συγγενή καρδιοπάθεια ή έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα κατά την ενήλική τους ζωή. Σ’ αυτούς τους ασθενείς το νοσοκομείο μας προσφέρει σύγχρονες διαγνωστικές καθώς επίσης και θεραπευτικές υπηρεσίες από ειδική ομάδα καρδιολόγων συγγενών καρδιοπαθειών που έχουν εξειδικευθεί στο αντικείμενο, προσφέρει δε συνέχεια στην αντιμετώπισή τους λόγω συνεργασίας μέσα σ’ αυτή την ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο νοσοκομείο μας υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης, εκτίμησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης παιδιατρικών ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, δεδομένων των συγχρόνων διαγνωστικών μεθόδων με βιοψίες, εξειδικευμένων απεικονιστικών και εργαστηριακών μεθόδων που διατίθενται και της πολύχρονης πείρας των ιατρικού προσωπικού με το αντικείμενο. Είναι λοιπόν δυνατή η διερεύνηση της αιτιολογίας που οδήγησε τον ασθενή στη νοσολογική αυτή οντότητα και υπάρχει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης θεραπευτικής στρατηγικής για τη συμπτωματική θεραπεία τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φάση. Σε στενή συνεργασία με την παιδοκαρδιοχειρουργική ομάδα έχει επίσης μακρόχρονη εμπειρία στην υποστήριξη αυτών των ασθενών κατά την οξεία φάση της καρδιακής τους ανεπάρκειας με ECMO και τεχνητές συσκευές υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας. Ακόμη σε συνεργασία με την ομάδα μεταμοσχεύσεων είναι δυνατή η διεκπεραίωση προμεταμοσχευτικού ελέγχου για παιδιατρικούς ασθενείς που μπορεί να χρειασθούν μεταμόσχευση καρδιάς ή πνευμόνων. Επίσης ένα μεγάλος αριθμός παιδιών που έχουν μεταμοσχευθεί στο εξωτερικό παρακολουθούνται στο τμήμα μας.

Στις υπηρεσίες του παιδοκαρδιολογικού τμήματος περιλαμβάνεται και η δυνατότητα εκτίμησης παιδιατρικών ασθενών με δοκιμασία κοπώσεως, εργοσπειρομετρία και δοκιμασία ανάκλισης στα πλαίσια της εκτίμησης του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι εξετάσεις αυτές συνιστώνται στην εκτίμηση και διερεύνηση ενός ευρέως φάσματος ασθενειών (αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, λιποθυμικά επεισόδια κλπ) και πραγματοποιούνται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις.