Είδη Καρδιοχειρουργικών Επεμβάσεων

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη και αντικατάσταση βαλβίδων είναι οι πιο κοινές επεμβάσεις καρδιάς. Άλλες επεμβάσεις καρδιάς πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση: ανωμαλιών της αορτής, ανευρυσμάτων και συγγενών καρδιοπαθειών. Αυτές οι επεμβάσεις ονομάζονται επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, διότι ο ασθενής συνδέεται σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας. Αυτό το μηχάνημα αντικαθιστά τη λειτουργία της καρδιάς ως αντλία και προσθέτει οξυγόνο για τους πνεύμονες κατά τη φάση της εγχείρησης που η καρδιά βρίσκεται σε παύση. Το αίμα πηγαίνει από την καρδιά στο μηχάνημα όπου καθαρίζεται, οξυγονώνεται και διοχετεύεται πίσω στο σώμα. Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, η καρδιά σταδιακά αναλαμβάνει το έργο της να διοχετεύει το αίμα στο σώμα.

 

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass)

Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη γίνεται για να βελτιωθεί η παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Όταν οι αρτηρίες αυτές είναι φραγμένες, τότε η καρδιά δεν τροφοδοτείται σωστά. Το αποτέλεσμα είναι στηθάγχη ή έμφραγμα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, η παράκαμψη μπορεί να γίνει με ένα μέρος από τη φλέβα του ποδιού (σαφηνής φλέβα) ή με αρτηρία από το θώρακα (έσω μαστική αρτηρία). Μετά την επέμβαση, το αίμα κυκλοφορεί γύρω από τη φραγμένη περιοχή και επανατροφοδοτεί με αίμα και οξυγόνο τον καρδιακό μυ. Αν χρησιμοποιηθεί φλέβα από το πόδι σας, αυτό δεν εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος ή την ικανότητα βάδισης, διότι το έργο αυτό αναλαμβάνει η παράπλευρη κυκλοφορία.

 

Επεμβάσεις βαλβίδων

Υπάρχουν τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος. Αφήνουν το αίμα να περάσει μέσα και έξω από τις κοιλότητες της καρδιάς, κάθε φορά που χτυπάει. Μπορεί να γίνει αντικατάσταση ή επιδιόρθωση κατεστραμμένης ή ανεπαρκούς βαλβίδας. Οι φυσιολογικές βαλβίδες επιτρέπουν στο αίμα να περάσει ομαλά μέσα από την καρδιά.

Αυτές οι βαλβίδες μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση λόγω συγγενούς ανωμαλίας, ρευματικού πυρετού ή λοίμωξης. Η αορτική και μιτροειδής βαλβίδα είναι εκείνες που παρουσιάζουν ανωμαλίες πιο συχνά. Όταν οι βαλβίδες δεν ανοιγοκλείνουν σωστά, η καρδιά πρέπει να εργάζεται περισσότερο έντονα για να τροφοδοτήσει το σώμα με αίμα. Αυτό μπορεί να αδυνατίσει την καρδιά και να προκαλέσει πόνο, δύσπνοια, ζάλη ή άλλα συμπτώματα. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Εάν η βαλβίδα πρέπει να αντικατασταθεί, ο γιατρός σας, την ώρα της επέμβασης, θα αποφασίσει τι είδους βαλβίδα χρειάζεται. Μερικές τεχνητές (προσθετικές) βαλβίδες είναι κατασκευασμένες από ιστό γι’ αυτό ονομάζονται βιολογικές. Άλλες αποτελούνται από μέταλλα (τιτάνιο, ατσάλι, κ.α.) και ονομάζονται μηχανικές βαλβίδες.

 

Σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας

Το τοίχωμα που χωρίζει τις άνω κοιλότητες της καρδιάς δεν κλείνει τελείως, αφήνοντας μια μικρή τρύπα. Πρόκειται για εκ γενετής ανωμαλία. Αυτή η τρύπα αφήνει αίμα να περνάει ανάμεσα στις άνω κοιλότητες. Η τρύπα συρράπτεται ή μπαλώνεται, κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Ανευρυσματεκτομή

Διόγκωση (φούσκωμα) του καρδιακού μυός μπορεί να συμβεί μετά από ένα μεγάλο έμφραγμα. Εάν συμβεί αυτό, η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά σαν αντλία. Συμπτώματα που μπορεί να έχετε, είναι: δύσπνοια, πόνος ή αρρυθμία. Κατά την επέμβαση, το ανεύρυσμα κόβεται ή μπαλώνεται.