Υπερηχογραφική Ελαστογραφία

Η ελαστογραφία είναι ιατρική απεικονιστική τεχνική, η οποία διερευνά την ελαστικότητα και τη σκληρότητα των ιστών του σώματος. Βασίζεται στην αρχή, στην οποία βασίζεται και η παλαιοτάτη μέθοδος της ψηλάφησης: εάν ένας ιστός – όργανο (π.χ. ήπαρ), είναι σκληρός ή μαλακός είναι ένδειξη για την παρουσία νόσου ή μη, π.χ. οι κακοήθεις όγκοι είναι περισσότερο σκληροί από το υγιές παρέγχυμα που τους περιβάλλει, όπως, επίσης και το κιρρωτικό ήπαρ συγκριτικά με το υγιές.

Η υπερηχογραφική ελαστογραφία είναι η ελαστογραφία που πραγματοποιείται με υπερήχους κατά τη διάρκεια της απλής υπερηχογραφικής εξέτασης. Με την υπερηχογραφική ελαστογραφία προστίθενται διαγνωστικές πληροφορίες στο απλό υπερηχογράφημα με τις οποίες ο ιατρός μπορεί να εκτιμήσει:

 • την ελαστικότητα – σκληρότητα του παρεγχύματος ενός οργάνου,
 • τη διαφορά ελαστικότητας – σκληρότητας μεταξύ διαφόρων περιοχών του ιδίου οργάνου,
 • τη διαφορά ελαστικότητας – σκληρότητας σε μία εστιακή αλλοίωση που εντοπίζεται σε κάποιο παρεγχυμετικό όργανο π.χ. όζος θυρεοειδούς αδένος.

Από τις πληροφορίες αυτές, ο ιατρός μπορεί να συνάγει συμπεράσματα για την ύπαρξη ή όχι βλάβης – είτε εστιακής, είτε διάχυτης – και να κάνει έναν αρχικό ιστικό προσδιορισμό, χωρίς χρησιμοποίηση επεμβατικής βιοψίας.

 

Ποιά όργανα ελέγχονται με την υπερηχογραφική ελαστογραφία;

Οι εξετάσεις υπερηχογραφικής ελαστογραφίας των παρακάτω οργάνων είναι πλέον καθιερωμένες και εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Eταιρειών Υπερήχων στην Ιατρική και Βιολογία EFSUMB (European Federation Of Societies in Medicine and Biology), το πλέον εγκεκριμένο παγκοσμίως όργανο διάδοσης και ελέγχου των υπερηχογραφικών ιατρικών πράξεων:

 • ήπαρ
 • θυρεοειδής
 • μαστός
 • προστατευτικός αδένας

Ωστόσο, ελπίδες υπάρχουν και για τη συμβολή της υπερηχογραφικής ελαστογραφίας στη διερεύνηση και έγκαιρη ταυτοποίηση της αθηρωμάτωσης των αγγείων – δηλαδή της υποκειμένης πάθησης που οδηγεί στο έμφραγμα και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

 

Σε ποιές περιπτώσεις ο ιατρός μου με παραπέμπει για υπερηχογραφική ελαστογραφία

 • Χαρακτηρισμός ηπατικού όζου – αποκλεισμός κακοήθειας
 • Διαφοροδιάγνωση (διαχωρισμός – διευκρίνηση) μεταξύ λίπωσης και ίνωσης ήπατος
 • Διαφοροδιάγνωση (διαχωρισμός – διευκρίνηση) μεταξύ ίνωσης και κίρρωσης ήπατος
 • Χαρακτηρισμός θυρεοειδικού όζου/όζων – αποκλεισμός κακοηθείας
 • Χαρακτηρισμός οζιδίου στους μαστούς – αποκλεισμός κακοηθείας
 • Διαφοροδιάγνωση (διαχωρισμός- διευκρίνηση) μεταξύ υπόπτου για κακοήθεια και φυσιολογικού προστατικού ιστού (διορθικό υπερηχογράφημα)

Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εξειδικευόμαστε στην υπερηχογραφική ελαστογραφία ήπατος και θυρεοειδούς.

 

Ποιά είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Η υπερηχογραφική ελαστογραφία δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία του εξεταζομένου. Η εξέταση γίνεται στο Ιατρείο Υπερήχων του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης από ιατρό του Τμήματος με ειδική εκπαίδευση και με τη χρήση υπερηχοτομογραφικού συστήματος υψηλής τεχνολογίας. Η εξέταση είναι ανώδυνη, όπως κάθε εξέταση υπερήχων. Η υπερηχογραφική ελαστογραφία διενεργείται κατά τη διάρκεια της απλής εξέτασης και αυξάνει τη διάρκειά της κατά 15′ – 30′, αναλόγως του οργάνου και της βλάβης η οποία διερευνάται.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος συνήθως είναι ξαπλωμένος. Στο δέρμα της περιοχής που θα εξεταστεί, ο ιατρός απλώνει ένα ειδικό gel, για καλύτερη διάδοση των υπερήχων. Με το πέρας της εξέτασης, ο εξεταζόμενος μπορεί να αποχωρήσει αμέσως.

 

Η υπερηχογραφική ελαστογραφία, όπως όλες οι υπερηχογραφικές εξετάσεις, είναι βιολογικά ακίνδυνη καθώς δεν επιβαρύνει τον ασθενή με ακτινοβολία.

  

Yperixografiki-elastografia1

Εικόνα 1.

Yperixografiki-elastografia2

Εικόνα 2.

Οζίδιο μαστού με απλή υπερηχογραφική εξέταση (Εικ. 1) και μετά ελαστογραφική μελέτη (Εικ. 2)