Επιστροφή στην αρχική σελίδα.
 
Υποδιεύθυνση Διοικητικού
Υποδιεύθυνση Οικονομικού
Υποδιεύθυνση Πληροφορικής

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΡΡΩΣΤΩΝ

Το Γραφείο Διατροφής του ΩΚΚ έχει ως κύριο σκοπό τη σωστή διατροφή των καρδιοπαθών και καρδιοχειρουργημένων ασθενών, ενηλίκων και παιδιών, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, με βάση την κλινική τους κατάσταση.

Η διαιτολόγος ενημερώνεται για την πορεία της νόσου του ασθενή και σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σε συμφωνία με το θεράποντα γιατρό, τροποποιεί το διαιτολόγιο.

Στους καρδιοπαθείς ασθενείς, το διαιτολόγιο τους είναι χαμηλό σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και στηρίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Προσοχή δίνεται και στο προσλαμβανόμενο Κάλιο. Στους ασθενείς με διαβήτη ή νεφροπάθεια ή ουρικό οξύ ή ευεραίσθητο έντερο κλπ, χορηγείται το αντίστοιχο διαιτολόγιο, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό. 'Ομως, όλα τα διαιτολόγια τροποποιούνται και συνδυάζονται ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Στους καρδιοχειρουργημένους ασθενείς, το διαιτολόγιο τους είναι αυξημένων θερμίδων 2500 kcal και πρωτεϊνών (1,5-2g/Kg σωματικού βάρους) και τα λιπαρά (35% των θερμίδων) που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα (ελαιόλαδο). Το περιεχόμενο Νάτριο είναι μειωμένο στην περίπτωση βαλβιδοπλαστικής επέμβασης. Το διαιτολόγιο αυτών των ασθενών εξελίσσεται σταδιακά μέχρι να γίνει ελεύθερο. Μετά την αποσωλήνωσή τους, στην Εντατική Μονάδα, ακολουθούν υδρική δίαιτα και κατόπιν γρήγορα εντός μίας ή δύο ημερών, ανάλογα με την κατάστασή τους, ελεύθερη δίαιτα. Αν ο ασθενής είναι διαβητικός ή νεφροπαθής ακολουθεί το ειδικό διαιτολόγιό του.

Στους ασθενείς που πρόκειται να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς, κατά τη διάρκεια του προμεταμοσχευτικού ελέγχου, η διαιτολόγος συμπληρώνει διατροφικό ιστορικό, 24h recall και συστήνει στον ασθενή να ακολουθήσει εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Στην Επιτροπή Επιλογής, βάσει των στοιχείων που έχει, εισηγείται αν ο ασθενής βρίσκεται σε καλή διατροφική κατάσταση-καλή θρέψη-χωρίς τυχόν μελλοντικά προβλήματα. Μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς τον παρακολουθεί καθημερινά, λαμβάνοντας υπ' όψη τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και την κλινική κατάστασή του και τροποποιεί, ανάλογα, το διαιτολόγιο.

Στην Κουζίνα του ΩΚΚ εφαρμόζεται το Κεντρικό Σύστημα Διανομής για την παροχή των γευμάτων στους ασθενείς. Τα γεύματα όλων των ενηλίκων ασθενών είναι τρία κύρια (πρωϊνό, γεύμα, δείπνο) και δύο ενδιάμεσα (δεκατιανό-απογευματινό). Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών υπάρχει ένα ακόμα μικρό γεύμα το οποίο ονομάζεται "πρό ύπνου". Αυτό δίνεται ειδικά στους διαβητικούς (ινσουλινοεξαρτόμενους), ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία στον ύπνο τους. Τα γεύματα των μωρών ή παιδιών εξαρτώνται από την ηλικία τους. Ειδικά τα μωρά σιτίζονται με ειδικές κρέμες και σε ώρες διαφορετικές των άλλων ασθενών.

Εκτός του φαγητού, υπάρχουν και τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε θερμίδες ή πρωτεΐνες, τα οποία παρέχονται σε ασθενείς με πρόβλημα θρέψης (υποθρεψία, χαμηλή αλβουμίνη μετά τη χειρουργική επέμβαση ή άρνηση σίτισης). Σε άλλες περιπτώσεις, όπου παρατηρείται πρόβλημα σίτισης, τότε οι γιατροί παρέχουν εντερική σίτιση, ή και αν χρειαστεί γίνεται σίτιση μέσω γαστροστομίας.

Στους εξερχόμενους του ΩΚΚ ασθενείς χορηγούνται δύο έντυπα με διατροφικές συμβουλές με φροντίδα των τμημάτων ή της Νοσηλεύτριας Επικοινωνίας κάθε Τμήματος.

Η διαιτολόγος, παρέχει ειδικές διατροφικές συμβουλές, κατόπιν πρόσκλησης αυτής απο τον θεράποντα γιατρό του ασθενή και αφού πρώτα ενημερωθεί από τον ιατρικό του φάκελο για την πορεία της νόσου.

 

 

 
 Εκτύπωση σελίδας   Aρχική σελίδα
 
ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Λεωφ. Συγγρού 356, 176 74 Καλλιθέα
τηλεφωνικό κέντρο 210 94 93 000